Planificarea meniului săptămânal
Pentru mame, una din cele mai mari provocari este planificarea meniului saptamanal intr-un mod eficient, economic si inteligent 🙂 Mai ales de cand m-am reintors la birou dupa concediul de crestere copil, mi-a luat ceva sa ma adaptez la foarte putin timp pentru a face de toate: curatenie, mancare, joaca, timp pentru sot, Ilinca si pentru mine. Pentru a va veni in ajutor, am pregatit un meniu saptamanal dragalas in format printabil care va facilita organizarea meselor pentru saptamana urmatoare si lista de cumparaturi.
Descarca MENIUL GRATUIT in pdf de AICI
Cum procedez eu:
- Analizez cu atentie ce mai am prin frigider/camara/congelator: carne, fructe, legume, oua, lactate, fainoase, orez, etc;
- Aleg mancarurile pe care vreau sa le gatesc, in functie de: 1. ce gasesc la punctul anterior, 2. legumele si fructele de sezon, 3. intrebandu-mi familia ce si-ar dori sa manance;
- Fac lista de cumparaturi: aleg ce imi mai trebuie pentru mancarurile respective + gustari: fructe, iaurturi, nuci, seminte, biscuiti, batoane etc;
- Merg la cumparaturi cu burta plina 🙂 Astfel imi e mai putin tentant sa cumpar prostioare sau sa umplu in exces cosul, ajungand pana la urma sa arunc alimente;
- Eu una fac de 2 – maxim 3 ori pe saptamana mancaruri gatite, din care mancam 2-3 zile, in rest fie iesim la masa, fie prepar chestii super rapide: sandvis, lipii cu diverse umpluturi, salata, gratar, mamaliguta cu branza si smantana, pizza de casa, etc.
- Gatitul zilnic mi se pare ceva SF in zilele noastre si pentru working moms, nu am timp si nici nu cred ca e necesar, atata timp cat pastrez corespunzator mancarea in frigider, in recipiente de sticla (evit plasticul);
- Congelatul mancarii: cand am mai mult timp, duminica de ex, fac 2 feluri de mancare, din care pe 1 il bag in congelator intr-o casoleta pentru a-l scoate la nevoie, trebuie doar decongelat cu 1 seara inainte;
- la fel procedez si cu mancaruri in cantitati mai mari: sarmale, lasagna, congelez jumatate de tava;
- Imi iau pachet la birou pranzul + 2 gustari, e muuult mai sanatos/gustos/ieftin si imi prepar exact cu ce ingrediente vreau eu mancarurile, controland cat de multa sare/ulei/condimente pun. Bine, sunt si zile in care nu am chef sa gatesc si atunci iesim la masa la pranz, dar destul de rar;
- In weekend gatesc si ceva dulce (pentru blog) pentru ca ma relaxeaza maxim, e terapie curata pentru mine 🙂
Voi cum va descurcati cu planificarea meniurilor saptamanale? Va astept cu tips& tricks ale voastre in rubrica de comentarii 🙂 Pupici!